5 months ago -

8 Recruiting Challenges And How to Overcome Them

Get to know Recruiting Challenges

​Recruiting challenges are becoming increasingly prevalent for many aspects of an organization. Finding the right candidate while adapting to leaner teams and a leaner budget—but with the same anticipated result, presents certain hiring obstacles.

In this article, we’ll dive into the common challenges of recruiting and offer tips on how to overcome them.

8 Recruiting Challenges and Their Solutions

1. Attracting Suitable Candidates

In the pool of applicants, identifying the ideal talent remains a daunting task. Undoubtedly, when there is a limited time and budget, we tend to pick the best candidates available, but they might not be the best fit for the job.

Solution: Write job descriptions with clear and detailed requirements on your application ads, and employ application forms with specific questions to filter out unsuitable candidates.

2. Engaging Top Talents

In an increasingly competitive market, top candidates are regularly contacted by recruiters and businesses.. In addition, candidates with hard-to-find skills are often considering several job offers from big companies at the same time. This makes attracting and placing these candidates for open positions even more difficult. To address this hiring challenge, you have to put in further effort to persuade passive candidates to select your organization over others.

Solution: Prior to contacting these candidates, it’s wise to tailor your communication based on the candidate's motivations and job satisfaction factors, making your recruitment email more appealing than your competitors.

3. Accelerating the Hiring Process

Undoubtedly, the hiring team and HR in your organization need to recruit fast —a vacant position can be costly and delay operations. Further, depending on your industry, the recruitment process could take several months, and more often than not, it can be a challenge to reach an agreement with the candidates.

Solution: Streamline your hiring stages and enhance communication within the team. Utilize recruiting metrics to identify bottlenecks and optimize your process. Understandably, some roles take longer to fill; set realistic timelines and manage expectations accordingly.

4. Utilize Data-Driven Recruitment

The use of data in recruitment can significantly improve the hiring process and lead to more informed decision-making. spreadsheets are the conventional way to keep track of this data. However, they require manual and are prone to human error, making it a challenge to track data accurately.

Solution: To best utilize a data-driven approach, systems like an Applicant Tracking System (ATS) are recommended. Implement a user-friendly platform to track and analyze data efficiently while setting key metrics that align with your organization’s goals.

5. Establish a Strong Employer Brand

A well-made employer brand is pivotal in attracting high-caliber candidates. Companies with positive images are likely to draw quality talents This is still an intricate process that includes branding, marketing, promoting your company culture on social media, and ensuring a positive candidate experience.

Solution: Respond actively to online reviews and questions, especially on any active hiring posts. Encourage your team to share their experiences working with the company and what the culture is like. Additionally, it’s a good idea to invest in employer branding to showcase your company as an attractive workplace.

6. Optimizing the Candidate Experience

A candidate’s experience with the recruitment process is an essential factor when they are evaluating your job offer. Every detail, from your ads to the interviews, contributes to the quality of the candidate’s experience. But bear in mind that not every aspect of the process can be effectively controlled, making it one of the major recruiting challenges.

Solution: Maintain clear communication throughout the process, and inform your candidates of what they can expect and when they will hear from you. On top of that, be sure to coordinate with the candidate when setting up interviews. Provide them with all the necessary information, explain the objective of the interview, and what the next steps are.

Fair Recruitment Practices is important

7. Ensuring Fair Recruitment Practices

We live in an era when diversity and inclusion are among the main concerns of modern businesses. Many companies struggle to hire diverse talents, and unconscious biases are the common explanation. Apart from legal obligations to provide candidates with equal opportunities, hiring with objective reasoning can help you discover the best candidates for the role without unintentionally putting them in stereotypes.

Solution: Implement an unbiased hiring procedure, such as structured interviews. Or opt for assistance from an expert recruitment agency able to identify the best candidate to fill vacant positions.

8. Streamlining the Recruitment Process

HR and recruiters are tasked with coordinating every necessary detail, from candidate evaluations to handling administrative tasks and coordinating communication with different teams in the organization. These tasks distract HR from concentrating on the hiring process and ensuring the best possible experience for candidates.

Solution: Consider structuring clear recruitment steps from the start to the end of the process. Also, it is a good idea to implement a system or software to help facilitate coordination, especially for administrative tasks like premade email templates, calendar integrations, and automatic reminders. All of these steps allow HR and recruiters to address other recruitment challenges and concentrate on the more strategic aspects of hiring.

Recruiting challenges are ever-present, yet with the right strategies, assistance, and tools, issues can be effectively addressed. By mastering existing challenges and future obstacles, your company can establish a more efficient, inclusive, and successful recruitment process. If your business is based in Thailand and requires assistance finding the best talent, Manpower Group Thailand—an expert recruitment agency in Thailand is at your service.

ManpowerGroup, Your Trusted Recruitment Agency in Thailand

By partnering with Manpower, you will gain access to experienced recruiters who will take care of your recruitment needs, ensuring your business finds the right people with the right skills.

ManpowerGroup is the world’s leading workforce expert. We offer comprehensive services ranging from recruitment services, HR consultant services, payroll outsourcing, outplacement services, and more. With more than 20 years of experience providing such services in Thailand, you can rest assured that our experts will offer solutions that help your organization transform in a fast-changing world of work.

Contact us

LINE OA: @manpowergroup_th

Call Center: 02-171-2345

E-mail: [email protected]